Senaste nytt PÄ gÄng Publikationer

Storkar pÄ strÀck

2020-07-31 (Ola Olsson, Storkorojektet)

Idag, 31 juli, vid 14-tiden, sÄgs en flock med 59 vita storkar strÀcka ut vid Falsterbo. Det Àr en del av dem som slÀpptes av Storkprojektet vid Hemmeshög i söndags (26 juli). De gjorde en lov över FalsterbonÀset och drog sen mot söder alldeles vÀster om Ljungen. VÀl ute över havet vÀnde de flesta (52 st.) medan de ÄterstÄende fem drog ivÀg

En av de fem fĂ„glarna, Stork nr, 225, bar en sĂ€ndare! NedanstĂ„ende bild visar vad den har haft för sig efter slĂ€ppet. En timme efter utstrĂ€cket passerade storkarna över Mön och nĂ„dde tyska kusten vĂ€ster om RĂŒgen kl. 16:50. De flög mestadels pĂ„ lĂ„g höjd över havet, sĂ„ det bör ha varit aktiv flygning med en hastighet pĂ„ 45-50 km/h.
De tillbringade natten, förmodligen pĂ„ ett hustak, en bit ner i östra Tyskland i nĂ„got som heter HohenbrĂŒnzow, dit de kom ca kl.19:40. I morse (1 aug) flög de dĂ€rifrĂ„n vid Ă„ttatiden med kurs rakt söderut. Senaste sĂ€ndningen kom kl. 08:30.
SÀndarna skickar var Ättonde timme, sÄ det skulle ha kommit en kl. 16:30 ocksÄ, men det gjorde det inte. Förmodligen var fÄglarna dÄ i nÄgot omrÄde med dÄligt mobilnÀt. Förhoppningsvis kommer det nya signaler sÄ vi vet att det har tillkommit ett par nya steg i resan.

Följ storkarnas fortsatta resa pÄ Storkprojektets hemsida.

 

Äntligen en hyfsad kungsörnssĂ€song

(2020-06-16, (Kenneth Bengtsson, SkOF)

Efter flera Ă„r med dĂ„ligt resultat för vĂ„ra skĂ„nska kungsörnar blev det 2020 ett godkĂ€nt utfall. Vi fann sex sĂ€kert hĂ€ckande par och misstĂ€nker att ytterligare tvĂ„ par har sina bon pĂ„ okĂ€nda platser. Av de sex sĂ€kra paren hade fyra varsin unge nĂ€r det var dags för ringmĂ€rkning och de fyra presenteras pĂ„ fotona. I ett fall fanns ett oklĂ€ckt rötĂ€gg och i ett annat bo fanns en del plastskrĂ€p. Örnar drar gĂ€rna sĂ„nt till sina bon men det rensas bort av ringmĂ€rkaren.

TvÄ par misslyckades alltsÄ och bland dem Äterfinns den numera 33-Äriga honan. Hon har misslyckats fyra av de senaste fem sÀsongerna och det beror förmodligen pÄ hennes höga Älder.

 

Landgrens holme 2020 - fler fÄglar Àn nÄnsin!

(2020-05-14, Mikael Kristersson, Falsterbo FĂ„gelstation)

Idag rÀknades de hÀckande fÄglarna pÄ Landgrens holme, Skanör. Som vanligt anvÀnde jag en 20 meter hög lift placerad inne vid observationsplattformen ca 100 meter frÄn holmen. PÄ sÄ sÀtt fÄr man en utmÀrkt överblick utan att störa och kan rÀkna art för art med tubkikare och stegrÀknare (fast lite svajigt nÀr det blÄser kallt!)

Det blev Äter rekord vad gÀller antalet par pÄ den lilla ön, det var minst 819. En art hade fördubblat sitt antal sedan förra Äret nÀmligen kentsk tÀrna, som hade inte mindre Àn 203 bon! Det bör vara Sveriges största koloni av kentsk tÀrna.

SkrattmÄsarna hade ocksÄ ökat i antal och Àr nu den vanligaste arten pÄ holmen med minst 367 par.

De senaste tre Ă„rens resultat:

TyvÀrr har skÀrflÀckorna minskat nÄgot, nu 172 ruvande par. Det beror kanske pÄ att kajorna gÄr ganska hÄrt Ät just skÀrflÀckor. Medan tÀrnor och skrattmÄsar ligger tÀtt och tryggt i kolonier hÀckar skÀrflÀckorna mer utspritt. NÀr kajorna nÀrmar sig, ofta i smÄflockar, lyckas till slut en kaja irritera en ruvande skÀrflÀcka av boet och sÄ kan en annan kaja komma bakifrÄn och norpa ett Àgg.

Trots detta - idag klÀckte de första skÀrflÀckorna. TvÄ par var pÄ vÀg norrut men med vardera bara en unge, vilket bekrÀftar svÄrigheterna att fÄ ut en hel kull.

 

Naturen Àr fortfarande öppen!

(2020-04-10, SkOF, BirdLife Sverige)

I dessa Coronatider Àr fÄgelskÄdning Àr en aktivitet som kan genomföras bÄde i grupp och ensamt. SkOF hoppas att du fortsÀtter njuta av naturen, fÄglarna och vÄrens ankomst.

Vi vill passa pĂ„ att slĂ„ ett slag för "ekoskĂ„dning", vilket ju passar utmĂ€rkt om man Ă€ndĂ„ ska hĂ„lla sig i hemmamarkerna. Promenera eller cykla till dina nĂ€rbelĂ€gna fĂ„gellokaler – eller varför inte passa pĂ„ att upptĂ€cka nya omrĂ„den som kanske inte Ă€r kĂ€nda fĂ„gellokaler men som kan bjuda pĂ„ helt ovĂ€ntade överraskningar i fĂ„gelvĂ€g? SkĂ„ne har mycket att bjuda pĂ„!

Vi ber alla som vistas i naturen, med eller utan kikare att visa hÀnsyn och ta ett personligt ansvar.
HÄll avstÄnd till andra Àven nÀr du Àr utomhus, ca 2 meter, ungefÀr som vingspannet pÄ en havsörn!

 

SkOFs Ärsmöte 2020

(2020-03-09, SkOF)

Före sĂ€songens sista SkOF-kvĂ€ll med föredrag, avhölls Ă„rsmötet 9 mars 2020 i Lund med 34 deltagare. Ordförande Per-Magnus ÅhrĂ©n höll i klubban och omvaldes som SkOFs ordförande med ordinarie sekreteraren Staffan Åkeby vid sin sida. Ekonomin gicks igenom, inga frĂ„gestĂ€llningar restes, revisionsberĂ€ttelsen lĂ€stes och styrelsen beviljades ansvarsfrihet.

Fem ledamöter stod för omval och fyra av dessa valdes om för en ny treÄrsperiod. Som ny ledamot efter Leif Dehlin, som avböjt omval, valdes Mona Hansson frÄn Helsingborg. Mona Àr utbildad revisor men numera aktiv som fritidspedagog och har tagit stor del i barnverksamheten under FBS.

Caroline Sjöström stod inte för omval men önskade avgÄ ur styrelsen pga. sin lÄnga resvÀg till SkÄne. För en tid av ett Är invaldes dÀrför Rachel Muheim frÄn Torna-HÀllestad. Rachel Àr forskare pÄ Biologiska institutionen i Lund och sedan mÄnga Är medlem i Falsterbokommittén.

Ingen av de nyvalda deltog i mötet pga. förkylningstiderna men bÄda Àr varmt vÀlkomna i styrelsegÀnget! Tack till Leif och Caroline för de gÄngna Ären! AvgÄende revisorn Lars-Erik Nygren avtackades ocksÄ och nye revisorn Richard Ottvall vÀlkomnades.

Efter förhandlingarna höll Hans Cronert ett fantastiskt föredrag om en resa till AmuromrÄdet i östra Sibirien. En blandad kompott av fÄglar och kultur inspirerade 55 Ähörare.

 

Har du hört en berguv? Tipsa oss!
(2020-02-27, SkOF)

I Är rÀknar vi berguvar i SkÄne. Inventeringen genomförs i hela Sverige under ledning av BirdLife Sverige. För SkÄnes del genomförs inventeringen av Projekt Berguv SkÄne inom SkÄnes Ornitologiska Förening.

Projekt Berguv SkÄne vill gÀrna ha in rapporter pÄ ropande berguvar. Berguven kan ropa hela Äret runt, men den viktigaste perioden Àr februari till april. RÀtt tid för att höra berguven ropa Àr under kvÀllar och morgnar. Hannens dova tvÄstaviga hoande hörs gÀrna frÄn berg, men Àven frÄn skogsmark, och det kan höras mycket lÄnga strÀckor om det Àr vindstilla.
Vi kĂ€nner till 15 revir i SkĂ„ne, men vi misstĂ€nker att det finns flera till och vi vill gĂ€rna ha er hjĂ€lp för att hitta dem. SĂ„ om du ser eller hör en berguv, sĂ„ rapportera det skriftligt till Thomas Lindblad  eller via sms-text till 0733-120614. Tack sĂ„ mycket!

 

Inventering av mindre hackspett och entita 2020
(2020-02-24, Lunds universitet, Carsten Kost)

Efter en lyckad inventeringssÀsong under 2019 letar vi Äterigen efter volontÀrer för kartering av mindre hackspett och entita runtom i landet.

Mer information hittar du pÄ denna sida

Om det inte finns nÄgon ruta som Àr tillrÀcklig nÀra dig eller alla som Àr nÀra Àr bokade kan du höra av dig och fÄ förslag för en ny inventeringsruta nÀra dÀr du bor.

Inventeringen ska genomföras under mars-april 2020 och antal besök och tid som det tar kan variera beroende pÄ antal och lÀngd av observationer du gör och hur habitatet i rutan ser ut. Tack vare mÄnga fantastiska insatser av förra Ärets volontÀrer kommer biotopbeskrivningen inte att krÀva lika mycket tid som förra sÀsongen.

Om du Àr intresserad av att inventera dessa tvÄ arter och kan tÀnka dig att göra en enkel beskrivning av habitatet inom rutan sÄ skriv gÀrna ett email till Carsten Kost.

MilersÀttning för körning i samband med inventeringen kan utbetalas.
 

Bibliska(!) mÀngder bergfinkar i SkÄne
2020-01-16 (Tomas Svensson)

Att det Ă€r ett i sanning extremt Ă„r för bokollon har inte gĂ„tt bergfinkarna förbi – eller kanske snarare: det har bergfinkarna inte flugit förbi. Miljoner bergfinkar övervintrar i Ă„r i SkĂ„ne! FĂ„ fĂ„gelarter i vĂ€rlden ansamlas i de mĂ€ngder som bergfinkar kan göra, och strax innan jul noterades hur flera miljoner passerade BĂ„stad. Efter lite detektivarbete kunde en stor sovplats lokaliseras till sluttningarna norr om Rössjön och dĂ€refter har mĂ„nga fĂ„gelvĂ€nner kunnat avnjuta det mĂ€ktiga skĂ„despel deras morgon- och kvĂ€llsrutiner bjuder pĂ„. MĂ„nga Ă€r de som sĂ€ger sig ha fĂ„tt en av sina livs största fĂ„gelupplevelser!  Bergfinkarna drar till sig mĂ„nga rovfĂ„glar och att se stora flockar finkar undfly dykande pilgrimsfalkar Ă€r en lĂ€cker syn! LĂ€s mer >>

 

En ovÀntad fÄgelunge
2020-01-16 (Kenneth Bengtsson)

Det nya Äret vara bara Ätta dagar gammalt nÀr nÄgra MalmöskÄdare upptÀckte en hornuggleunge i Malmö Slottspark. Normalt ses dessa ungar nÄgon gÄng i maj mÄnad. UpptÀckten var sÄledes mycket ovÀntad.
Ungen bedömdes vara 3-4 veckor gammal och klĂ€cktes alltsĂ„ i december 2019. Den Ă€r dĂ€rmed bĂ„de tidig och sen! Fast det Ă€r nog mest rĂ€ttvist att kalla hĂ€ckningen för en sen hösthĂ€ckning. Äggen mĂ„ste ha lagts under november mĂ„nads andra halva. Kuriöst nog Ă€r ungen alltsĂ„ redan Ă€r inne pĂ„ sitt andra kalenderĂ„r – en "2K" pĂ„ fĂ„gelskĂ„darsprĂ„k!

NÀr detta skrivs den 16 januari lever ungen fortfarande. DÀremot har tvÄ senare upptÀckta ungar gÄtt hÀdan. En föll ner 10 januari och visade sig ha deformerade ben. En tredje, den minsta, hittades död pÄ marken 15 januari och den dog förmodligen i samband med ihÄllande regn dagen innan. Den Àldsta ungen verkar vara i god form och har glatt mÄnga skÄdare under veckan som gÄtt.

 

 

Nu Àr det dags igen... 31 jan-3 feb 2020
2020-01-13 (SOF-BirdLife)

VinterfĂ„glar InpĂ„ Knuten (VIK) Ă€r en av SOF-BirdLifes mest populĂ€ra aktiviteter, kanske för att det Ă€r enkelt och roligt att delta. Den sista helgen i januari rĂ€knas fĂ„glar vid fĂ„gelmatningar över hela landet. De senaste Ă„ren har runt 20 000 rapporter kommit in – men vi vill ha Ă€nnu fler rapporter!

Du kan vÀlja att rÀkna dina matgÀster nÀr som helst under perioden 31 jan-3 feb och du rapporterar det högsta antalet du ser samtidigt av samma art.

Tack vare alla rapporter fÄr vi bra en bild över de fÄglar som tillbringar vintern hos oss. Talgoxen Àr den talrikaste vinterfÄgeln följd av blÄmes och pilfink, men efter denna trio varierar topplistan frÄn Är till Är. Via denna rÀkning kan vi ocksÄ följa hur vinterfÄglarna anpassar sig till klimatförÀndringarna. Under de drygt tio Är rÀkningen pÄgÄtt, har vi bland annat kunnat se hur arter som koltrast och nötvÀcka ganska kraftigt utvidgat sitt vinteromrÄde norrut i landet.

VinterfÄglar InpÄ Knuten har som mÄl att stimulera intresset för fÄglar, och ger oss vÀrdefull kunskap om förÀndringar i vÄr livsmiljö

HÀr Àr lÀnken till webbsidan för VinterfÄglar InpÄ Knuten!

Appen pĂ„ App Store                        Appen pĂ„ Google Play

 

Notiser som tidigare publicerats pÄ förstasidan hittar du i ARKIV-menyn t.v.

Naturguidningar 2020

Kalender med aktiviteter som arrangeras av föreningar (bl.a. SkOF/Falsterbo FÄgelstation), guideföretag, stiftelser, stat och kommun i skÄnsk natur.

Kalendern finns pÄ lÀnsstyrelsens webbplats, och adressen Àr:
www.hittadinplats.nu

 

Dagens obsar

Sidan med kommunvisa uttag av dagens obsar fungerar nu Äter. VÀlj "FÄgelskÄdning" i menyn t.v. och dÀrefter "Senaste obsar"

 

SkOF-program
 

Lokalklubbarnas program.
Klicka ovan för att se aktuella hÀndelser i lokalklubbarnas program.

 

FĂ„gelkalendern
- fenologi för alla!

FÄgelkalendern Àr,ett riksomfattande fenologiprojekt, dÀr alla kan vara med. Man vÀljer sjÀlv vilka arter man vill följa och gör tvÄ femminuters obspass per vecka.

Se mer detaljerad information hÀr eller gÄ till
FĂ„gelkalenderns hemsida

 

FJÄRILSSKÅDARE sökes!


Kom med i
Svensk DagfjÀrilsövervakning!
LĂ€s merâ–ș

ANSER 2020-2

Äldre artiklar?

Sök i ANSER-registret uppdaterat t.o.m. 2019.

 

FÄglar i SkÄne 2018

KLICKA HÄR FÖR DIGITAL VERSION

 

Storlom i kök...

I 44 kapitel berÀttar Kenneth Bengtsson om vad som kan hÀnda i fÄglars liv och att hjÀlpinsatser kan betyda mycket, bÄde för fÄgeln ifrÄga och för den engagerade allmÀnheten.
BestÀll via mail, telefon eller i webshopen,
Pris: 90 kr + porto 54 kr.

 

MINI-ANSER
-om fÄglar för barn och ungdom

Skickas gratis till nya medlemmar.
Man kan ocksĂ„ klicka HÄR eller pĂ„ MINI-ANSER i menyn "FÖRENINGEN" t.v. och lĂ€sa den digitala upplagan.

 

FÄglar i SkÄne 2017

KLICKA HÄR FÖR DIGITAL VERSION

 

FÄglar i SkÄne 2016

KLICKA HÄR FÖR DIGITAL VERSION

 

SkÄnes FÄgelatlas

Format (bxh): 21,5x27,5 cm, 448 sidor, inbunden.
Pris för
SkOF-medlemmar: 300 kr.
övriga: 350 kr.

Porto (135 kr) tillkommer.
BestĂ€ll via mail HÄR

 

NY BOK OM SKÅNES DAGFJÄRILAR

LÀs mer och bestÀll boken hÀr

 

-----------------------------

 

Andra tips frÄn
WEBSHOPEN:

 

 

 

 

------------------------------

SkÄnsk

SkÄdarguide
in ENGLISH
Now SEK 50
CLICK ON THE IMAGE !
Läs mer!

 

SKÅNSK VINTERFÅGEL-

ATLAS
Winter Bird Atlas of SkÄne
Klicka i bilden Click on the image

Läs mer!