Välkommen till SkOF-res

År 2012 fyller SkOF 60 år och det firar föreningen bl. a. genom att åter starta reseverksamheten.
En del resor/exkursioner kommer att arrangeras av programkommittén som t.ex. uppföljningar av föredragskvällar, medan andra (längre) resor kommer att genomföras i samarbete med Scanbird Bird and Wildlife Tours.

 

Jubileumsresa SkOF 60 år: Bulgarien 6–13 maj 2012.

Fåglar vi hoppas få se på resan.

Bulgarien är ett av Europas mest fågelrika länder. På den här vårresan kommer vi att fokusera dels på de vackra bergen i söder, vilka gränsar till såväl Grekland som Turkiet, dels på de spännande våtmarksområdena kring Burgas vid Svarta havet.

Murkryparen blir en av resans huvudattraktioner. Den vackra och dramatiska Trigrad-klyftan är Europas säkraste lokal för arten, med 4–7 häckande par.

Den torrare delen av bergen är gamarnas domäner och vi kommer besöka ett ställe där man utfodrar gamar. Såväl grågam som gåsgam brukar ses vid åtlarna.

Inte långt från den turkiska gränsen kommer vi att besöka ett område där vi hoppas få se masktörnskata, olivsångare och isabellastenskvätta. Kring Burgas kommer vi att leta efter både vit- och krushuvad pelikan, olika arter hägrar samt mängder av vadarfåglar, som rastar innan de sträcker vidare norrut.

Under resan hoppas vi få se ca 200 fågelarter. Förutom de redan nämnda finns det även chans på t. ex. vitögd dykand, berghöna, dvärgskarv, bronsibis, kejsarörn, örnvråk, balkanhök, rödvingad vadarsvala, tjockfot, dammsnäppa, skatgök, kalanderlärka, mäster-, ek-, balkan- och rödstrupig sångare, balkanflugsnappare, balkanmes, klippnötväcka samt häck-, klipp-, svarthuvad och spansk sparv.

Väder: Mest soligt och varmt, uppemot +25° C.  Morgnar och kvällar kan vara kyliga, ner till +5° C. Nederbörd kan förekomma men oftast i små mängder.

Hämta detaljerat program för resan.

Hämta rapport från tidigare resa till området.

Åter till SkOFs startsida.

Resefakta - Bulgarien 6–13 maj 2012.

Reseledare: David Erterius.

Pris: 11 500 kr inkl. anmälningsavgift. (10–15 deltagare).
Anmälningsavgift: 2 000 kr.

I priset ingår:
Flyg Köpenhamn – Burgas.
Logi i dubbelrum på turistklasshotell.
Helpension.
Alla transporter.
Svensk reseledare.
Lokal guide.
Utförlig förhandsinformation och checklista.
Dricks till guider och chaufförer.

Tillkommer:
Enkelrumstillägg: 1 900 kr (för den som så önskar).
Måltidsdryck, hotelldricks.

Anmälan:
Du registrerar dig för resan genom att
fylla i anmälningsformuläret (klicka här)
eller
skicka ett vykort till SkOF, Falsterbo Fyr, Fyrvägen 35, 239 40 Falsterbo.

Efter några dagar får du en en faktura med kostnaden för resan. På fakturan anges senaste datum för betalning av anmälningsavgiften och senaste datum för betalning av återstoden.

Teknisk arrangör: Scanbird Bird and Wildlife Tours.

 

Jubileumsresa SkOF 60 år: Gotland 31 maj–6 juni 2012.

Fåglar m.m. vi hoppas få se på resan.

På fågelbergets hyllor trängs sillgrisslor och tordmular, strandängar tonas lilarosa av orkidéer, i änget fylls den tidiga morgonen av fågelsång och över agmyren flyger lärkfalkar och kanske en aftonfalk i kvällningen – Gotland är som ett eget sällsamt land. Följ med på SkOFs resa till Gotland, Lilla Karlsö och Stora Karlsö.

31 maj: Vi far på eftermiddagen från Lund med minibuss till Oskarshamn och vidare med färja till Visby. Sen ankomst och övernattning i pensionat i Klintehamn söder om Visby.

1 juni: Båtresa till Lilla Karlsö. Där tas vi emot av Måns Hjernquist, tillsyningsman och en av de främsta experterna på Gotlands fåglar. Vi utforskar denna spännande ö där sillgrisslor och tordmular häckar i de branta klipporna. Havsörn tar sina lovar över ön och pilgrimsfalk har boplats i branterna. Här har får betat i tusentals år och det präglar naturen. Vi övernattar på ön, lite primitivt men oförglömligt.

2–4 juni: Åter med båt till Storön och vidare söderut till Holmhällar pensionat där vi bor tre nätter. Här har vi nära till alla fina ställen på Sudret. Vid Hoburgen och Rivet, längst ner i sydväst, landar många flyttande fåglar. Här bedrivs ringmärkning. Det finns flera strandängar där vadare, änder och gäss häckar. I ängena trivs sångare och givetvis halsbandsflugsnappare, Gotlands landskapsfågel. Muskmyr är en agmyr där ofta lärkfalkar och inte sällan aftonfalkar ses. Vi besöker Naturum Vamlingbo och Museum Lars Jonsson.

5 juni: Färden går tillbaka till Klintehamn där vi tar båten över till Stora Karlsö. Här finns också fågelberg med sillgrisslor och tordmular. Det finns mer grönska än på Lilla Karlsö och därmed mer tättingar, till exempel den ovanliga lundsångaren. Ön är också känd för sina orkidéer.

6 juni: Åter med båt till Klintehamn och sen vidare till Visby. Där har vi några timmar på oss att se denna medeltida stad innan färjan går till Oskarshamn vid 17-tiden.

Åter till SkOFs startsida.

Resefakta - Gotland 31 maj–6 juni 2012

Reseledare: Cecilia Wide - erfaren naturguide och Gotlandsresenär.

Pris: 5 400 kr inkl. anmälningsavgift. (max 14 deltagare).
Anmälningsavgift: 400 kr.

I priset ingår:
Alla transporter.
Logi i på vandrarhem i dubbelrum. En natt på Lilla Karlsö i flerbäddsrum.
Frukost och lunch (oftast matsäck i fält).
Reseledare.
Lokala guider.
Entréavgifter.

Anmälan - senast 6 maj:
OBS. Resan är fulltecknad!
Du kan dock ställa dig i kö som reserv.
Fyll i anmälningsformuläret (klicka här)
eller
skicka ett vykort till SkOF, Falsterbo Fyr, Fyrvägen 35, 239 40 Falsterbo.

Efter några dagar får du en en faktura med kostnaden för resan. På fakturan anges senaste datum för betalning av anmälningsavgiften. Senare får du en ny faktura för betalning av återstoden.

Mer info: cecilia.wide@gmail.com, 0706–377 341

 

Jubileumsresa SkOF 60 år: Turkiet (Istanbul och Bursa) 22–29 september 2012.

Fåglar m.m. vi hoppas få se på resan.

Sundet Bosporen vid Istanbul är världsberömt för sitt imponerande höststräck av storkar och rovfåglar. I Istanbul (f.d. Konstantinopel) finns kulturella sevärdheter i världsklass.

Vi inleder resan med att köra till Bursa, varifrån vi de påföljande dagarna kommer att besöka berget Uludag samt de intilliggande sjöarna Manyas och Apolyont. På berget kommer vi att få chanser att se alpkråka, Krüpers nötväcka och rödpannad gulhämpling. Vid sjöarna finns arter som krushuvad pelikan, bronsibis, flamingo, rallhäger samt olika slags änder och vadarfåglar.

De sista fem dagarna bor vi på hotell Harem med utsikt över den gamla delen av Istanbul. Från hotellet är det inte långt till den berömda Camlica-höjden, som är det bästa stället att observera fågelsträcket från. Vi besöker Camlica dagligen och om sträcket sviker besöker
vi några närliggande områden för att få bästa möjliga utbyte.

Över Bosporen sträcker årligen upp emot 70 000 rovfåglar. Merparten utgörs av två arter, nämligen ormvråk av rasen vulpinus (”stäppvråk”) samt mindre skrikörn. Även arter som ormörn, dvärgörn och balkanhök ses i stora antal. Med lite tur brukar man också kunna hitta någon enstaka slagfalk, kejsarörn och gåsgam. Närmare 6 000 svarta storkar samt 200 000 vita storkar passerar också sundet varje år.

Det kommer också att finnas möjlighet att besöka själva Istanbul och se de berömda kultursevärdheterna som exempelvis den blå moskén, sultanens palats och basaren.

Hämta detaljerat program för resan.

Hämta rapport från tidigare resa (2011) till området.

Åter till SkOFs startsida.

Resefakta - Turkiet 22–29 september 2012

Reseledare: David Erterius - en av Sveriges bästa fältornitologer.
Pris: 12 500 kr inkl. anmälningsavgift. (12–16 deltagare).
Anmälningsavgift: 2 000 kr.

I priset ingår:
Flyg Köpenhamn–Istanbul.
Logi i dubbelrum på turistklasshotell.
Helpension i Bursa och frukost i Istanbul.
Alla lokala transporter enligt programmet.
Lokal fågelguide.
Svensk reseledare.
Dricks till guider och chaufförer.
Samtliga inträden och avgifter.
Utförlig förhandsinformation och checklista.

Tillkommer:
Enkelrumstillägg: 1 900 kr (för den som så önskar).
Lunch och middag i Istanbul, måltidsdryck, dricks för hotellrummen.

Anmälan (senast 15 augusti 2012):
Du registrerar dig för resan genom att fylla i anmälningsformuläret (klicka här)
eller
skicka ett vykort till SkOF, Falsterbo Fyr, Fyrvägen 35, 239 40 Falsterbo.

Efter några dagar får du en en faktura med kostnaden för resan. På fakturan anges senaste datum för betalning av anmälningsavgiften. Senare får du en ny faktura för betalning av återstoden.

Teknisk arrangör: Scanbird Bird and Wildlife Tours.

 

Res med SkOF: Vadehavet 1821 april 2013.

Massupplevelser vid Nordsjökusten.

På den här resan kommer vi besöka de fina vadarlokalerna som ligger i Vadehavet, i gränslandet mellan Danmark och Tyskland. Vadehavet utgörs av ett enormt tidvattenområde som sträcker sig från Danmark till Holland. En stor del av området finns sedan år 2008 med på UNESCO:s lista över biosfärområden. Här övervintrar miljontals gäss, änder och vadare, vilka äter sig feta inför vårens ankomst.

Vi kommer besöka många kända lokaler, såsom Rømø, Ballum Enge, Saltvandssøen, Rudbøl sø i Danmark och Rickelsbüller Koog, Schlüttsiel samt Beltringharder Koog i Tyskland.

Körtiden från Malmö till Vadehavet är ungefär fyra timmar, och de två hela och två halva dagar vi befinner oss där, kommer skådandet att ske i ett lugnt tempo, vilket betyder att alla kan hänga med. Vi kommer bo på ett trevligt strandhotell på den tyska sidan av gränsen, med utsikt över själva Vadehavet. Det kommer finnas tid till att handla i de billiga gränsbutikerna som finns i området.

Fåglar vi hoppas på att få se under resan.
Det är först och främst de stora massupplevelserna som gör Vadehavet till ett fågeleldorado. Vid den här tiden på året är det är inte ovanligt att se flockar på
5 000-10 000 myrspovar eller kustsnäppor (av vilka nästan samtliga är i vacker sommardräkt), eller flockar med 50 000 kärrsnäppor och upp emot 2 000 skärfläckor, samt mängder av brushanar i praktfull häckningsdräkt. Andra arter med sträcktopp i april är gravand, strandskata, småspov, storspov, rödspov, svartsnäppa och rödbena.
Vadehavet bjuder även på ett flertal intressanta häckfåglar, till exempel skedstork, rördrom, ängshök, svarthuvad mås, svartbent strandpipare, vassångare, blåhake (av den vitsjärniga rasen), skäggmes, kornsparv m. fl. Under senare år har till och med styltlöparen häckat i området.

Åter till SkOFs startsida.

Resefakta - Vadehavet 18–21april 2013.

Reseledare: David Erterius–en av Sveriges bästa fältornitologer.
Samlingsplats: Hyllie station, södra Malmö, 18 april kl. 07:00.
Pris: 4 900 kr inkl. anmälningsavgift (12–15 deltagare).
Anmälningsavgift: 1 200 kr.

I priset ingår:
Buss med svensk chaufför under hela turen från Malmö.
Logi i dubbelrum på turistklasshotell.
Frukost och middag.
Svensk reseledare.
Utförlig förhandsinformation samt
checklista.

Tillkommer:
Enkelrumstillägg: 900 kr (för den som så önskar).
Lunch, måltidsdryck.

Anmälan:
Du anmäler dig till resan resan direkt hos arrangören, Scanbird ApS. Formulär (på svenska) finns här.
Om du saknar dator kan du ta kontakt med Scanbird på annat sätt (adress nedan) eller ringa till SkOF 040-473703 så hjälper vi dig.

OBS. Resan är fulltecknad.

 

 

Researrangör: Scanbird ApS,
Strandegårdsvej 10, DK-2650 Hvidovre, Danmark. Tel.: 0045 23 42 34 04.

 

Res med SkOF: Lesbos 5–12 maj 2013.

Ett av Medelhavets mest populära resmål för ornitologer.

En vacker och opåverkad ö i det varma och behagliga Medelhavet, är också det ställe där gamla lantbrukstraditioner ännu är i liv. Ett tecken på detta är den rika blomsterprakt som kommer finnas i kulisserna under hela vår resa.
Mattor av blodröda vallmor och gamla olivlundar, timjandoftande bergssidor och ett myller av orkidéer bland lite mer kylslagna tallskogar. Sådana idylliska omgivningar är anledning nog att besöka denna fantastiska egeiska ö. Men där finns dessutom fåglar i överflöd samt variationer, som inte har sin motsvarighet på någon annan ö i Medelhavet.
Vi kommer bo på samma hotell hela veckan, och med egen buss besöker vi många av öns fantastiska fågellokaler.

Fåglar vi hoppas på att få se under resan.
I början av maj har häckfåglarna anlänt, och på den här resan kommer vi koncentrera oss på öns många fantastiska häckfåglar, eller vad sägs om nedanstående urval:
Gulnäbbad lira, flamingo, purpurhäger, silkeshäger, dvärgrördrom, rostand, ormörn, balkanhök, rödfalk, eleonorafalk, aftonfalk, örnvråk, styltlöpare, tjockfot, rödnäbbad trut, tornuggla, härfågel, blåkråka, blätare, mellanspett, klippsvala, isabellastenskvätta, trädnäktergal, blåtrast, krüpers nötväcka, rödstrupig sångare, mästersångare, svarthakad sångare, eksångare, balkanmes, klippnötväcka, masktörnskata, rostsparv, svarthuvad sparv och gulgrå sparv.

Åter till SkOFs startsida.

Resefakta - Lesbos 5-12 maj 2013.

Flygtider meddelas deltagarna.

Reseledare: David Erterius - en av Sveriges bästa fältornitologer.
Pris: 11 500 kr inkl. anmälningsavgift.
Anmälningsavgift: 2 000 kr.

I priset ingår:
Flyg Köpenhamn – Lesbos.
Logi i dubbelrum på turistklasshotell.
Samtliga transporter.
Svensk reseledare.
Lokal guide.
Utförlig förhandsinformation samt checklista.
Dricks till guider och chaufförer.

Tillkommer:
Enkelrumstillägg: 2 000 kr (för den som så önskar).
Alla måltider, måltidsdryck, hotelldricks.

Anmälan:
Du anmäler dig till resan direkt hos arrangören, Scanbird ApS. Formulär (på svenska) finns här.
Om du saknar dator kan du ta kontakt med Scanbird på annat sätt (adress nedan) eller ringa till SkOF 040-473703 så hjälper vi dig.
OBS. Resan är fulltecknad.

 

 

Researrangör: Scanbird ApS,
Strandegårdsvej 10, DK-2650 Hvidovre, Danmark. Tel.: 0045 23 42 34 04.

 

Res med SkOF: Bulgarien 14-21 september 2013.

Se 200 arter på en vecka!

På den här resan kommer vi dels besöka några av de fina fågelområdena i nordöstra Bulgarien, dels studera det magnifika rovfågelsträcket vid Burgas. Det kommer bli en variationsrik tur, och vi förväntar oss se upp emot 200 olika fågelarter under resans gång.
Vi flyger till Burgas, dit vi ankommer sent på kvällen. Nästa dag kör vi till Kavarna i den nordöstra delen av landet. Längs vägen besöker vi flera fina lokaler, och vi kommer bl.a att leta efter balkanmes och mellanspett.
I området kring Kavarna hittar vi några riktigt fina fågelområden, med god artrikedom och en mängd olika arter. Vi kommer besöka själva Kap Kaliakra, halvön med de dramatiska klippformationerna alldeles vid Svarta havets bränningar. Denna halvö fungerar som en magnet på nattsträckande småfåglar, och här rastar de för att födosöka innan de fortsätter sin långa färd mot Afrika.
Bra dagar kan innebära att tusentals småfåglar rastar på udden. Ytterligare en bit norrut, ligger sjöarna Shabla Tuzla och Durankulak och här lär vi se ett större urval av hägrar, änder och vadare.
Efter att ha tillbringat några dagar i området kring Kavarna, kör vi tillbaka till Burgas, där vi sedan ägnar resans tre sista dagar åt att studera det imponerande sträcket av rovfåglar, storkar och pelikaner. Bra dagar passerar tusentals individer av olika arter, som t ex mindre skrikörn, ormörn, dvärgörn, stäpphök, örnvråk, svart stork samt vit och krushuvad pelikan. Om sträcket sviker, satsar vi på de tre fina sjöarna som ligger alldeles i utkanten av Burgas. Här kan de flesta slags änder, hägrar, tärnor, måsar och vadare ses, liksom en hel del småfåglar i de omgivande skogsdungarna och buskagen.

Fåglar som vi hoppas få se
Främst en del rastande småfåglar och vadare samt tusentals sträckande rovfåglar och pelikaner.
Dessutom t ex följande arter:
Medelhavslira, dvärgskarv, krushuvad pelikan, vit pelikan, rallhäger, dvärgrördrom, bronsibis, skedstork, rostand, vitögd dykand, ormörn, dvärgörn, örnvråk, balkanhök, mindre och större skrikörn, kejsarörn, svart stork, svarthuvad mås, vitvingad tärna, damsnäppa, styltlöpare, rödvingad vadarsvala, sandtärna, mindre sumphöna, alpseglare, biätare, härfågel, balkanspett, nunnestenskvätta, isabellastenskvätta, rostgumpsvala och cettisångare.

Klimat
Något varierande, mest soligt och varmt, 15-25º C. Viss risk för någon lättare regnskur. Morgnar och kvällar kan vara något kyliga.

Åter till SkOFs startsida.

Resefakta - Bulgarien 14-21 september 2013.

Dag 1: Ankomst Burgas. Natt i Sarafovo.
Dag 2: Sarafovo – Goritza - Shabla Tuzla. Natt i Kavarna.
Dag 3: Bolataravinen. Kaliakraudden. Kamen Briag. Natt i Kavarna.
Dag 4: Sjöarna Durankulak och Shabla Tuzla. Natt i Kavarna.
Dag 5: Kaliakraudden – Yatata – Pomorie – Sarafovo. Natt i Sarafovo.
Dag 6: Sträckskådning vid ”Raptors Watch Point”. Sjöarna Atanasovo och Pomorie.  Natt i Sarafovo.
Dag 7: Uzun Geren. Mandrasjön. Bergen bakom Burgas Yatatal. Natt i Sarafovo.
Dag 8: Raptors Watch Point. Atanasovsjön.

Reseledare: Björn Malmhagen - klicka på namnet för presentation.
Pris: 11 900 kr inkl. anmälningsavgift.
Anmälningsavgift: 2 000 kr.

I priset ingår:
Flyg Köpenhamn–Burgas.
Logi i dubbelrum på turistklasshotell.
Full pension
Samtliga transporter.
Svensk reseledare.
Lokal guide.
Utförlig förhandsinformation samt checklista.
Dricks till guider och chaufförer.

Tillkommer:
Enkelrumstillägg: 1 900 kr (för den som så önskar).
Måltidsdryck, hotelldricks.

Anmälan:
Du anmäler dig till resan direkt hos arrangören, Scanbird ApS. Formulär (på svenska) finns här.
Om du saknar dator kan du ta kontakt med Scanbird på annat sätt (adress nedan) eller ringa till SkOF 040-473703 så hjälper vi dig.

 

 

 

Researrangör: Scanbird ApS,
Strandegårdsvej 10, DK-2650 Hvidovre, Danmark. Tel.: 0045 23 42 34 04.

Logi i dubbelrum på 3 till 5 stjärniga hotell. All mat från lunch den första dagen till frukost den sista dagen. Alla transporter. Svensk reseledare. Lokal guide. Utförlig förhandsinformation och checklista..')"

 

Res med SkOF: Marocko 15-22 februari 2014. SLUTSÅLD

Skippa vintern - möt våren!

Ta en veckas paus från vintern och följ med och skåda i värme och solsken i Marocko. Vi kommer att besöka de höga Atlasbergen, fina ökenområden, fågelrika floder som mynnar ut i Atlanten och flera andra fina fågelområden kring Agadir. Vi kommer på denna resa se en stor del av de fågelarter som är karakteristiska för den nordafrikanska fågelfaunan. Dessutom möter vi en del av våra inhemska flyttfåglar på väg norrut!

Vi börjar resan i Marrakesh, där vi besöker de höga Altasbergen och parken Oukaimeden. Här tittar vi efter atlasgröngöling, bergsökenfink, stensparv och alpkaja. Nästa morgon kör vi till området kring Tamrifloden, där det fortfarande
finns eremitibis. Vi besöker även Cap Rhir som är en känd havsfågellokal.
Efter en övernattning i Agadir fortsätter vi ner till öknen söder om Agadir på kanten till Sahara. De kommande tre dagarna utforskar vi ökenområdena kring staden Guelmine. Här har vi god chans att se många intressanta ökenfåglar så som sandökenlärka, stenökenlärka, härfågellärka, dvärglärka, tjocknäbbad lärka, ökenberglärka, ökenstenskvätta, berberstenskvätta, vitkronad stenskvätta, berberfalk, svartbukig flyghöna m.fl.
De sista dagarna tillbringar vi kring Agadir. Här finns några fina lokaler så som Massa och Sues floden. Vi ser här flera arter änder och hägrar samt stubbstjärtseglare, diademrödstjärt, hökörn och svartkronad tchagra. Sist på dagen flyger vi tillbaka till Köpenhamn där vi landar sent på natten.

Fåglar som vi hoppas få se:
Gulnäbbad lira, mindre lira, marmorand, berberhöna, kohäger, eremitibis, skedstork, större flamingo, svartvingad glada, örnvråk, dvärgörn, hökörn, slagfalk, berberfalk, styltlöpare, tjockfot, ökenlöpare, rödnäbbad trut, svartbukig flyghöna, skatgök, palmduva, minervauggla, stubbstjärtseglare, härfågel, atlasgröngöling, sandökenlärka, stenökenlärka, härfågellärka, dvärglärka, tjocknäbbad lärka, ökenberglärka, brunstrupig backsvala, trädgårdsbulbyl, diademrödstjärt, medelhavsstenskvätta, ökenstenskvätta, berberstenskvätta, vitkronad stenskvätta, svart stenskvätta, blåtrast, alpjärnsparv, cettisångare, macchiasångare, snårsångare, atlassångare, glasögonsångare, rödstrupig sångare, bergsångare, saharaskriktrast, svartkronad tchagra, ökenvarfågel, rödhuvad törnskata, alpkråka, alpkaja, svart stare, bergökenfink, ökentrumpetare, häcksparv och hussparv.

Åter till SkOFs startsida.

Resefakta - Marocko 15-22 februari 2014.

Dag 1: Flyg Köpenhamn – Marrakesh - Oukaimeden
Dag 2: Marrakesh – Tamrifloden – Cap Rhir - Agadir
Dag 3: Agadir – Guelmine (med flera stopp i öknen)
Dag 4: Öknen omkring Guelmine
Dag 5: Öknen omkring Guelmine
Dag 6: Guelmine - Taroudant - Agadir
Dag 7. Sous och Massa floderna
Dag 8: Cap Rhir/Sous dalen – Flyg hem till Köpenhamn

Reseledare: Björn Malmhagen - klicka på namnet för presentation.
Pris: 12 500 kr inkl. anmälningsavgift. (12–17 deltagare).
Anmälningsavgift: 2 900 kr.

I priset ingår:
Flyg Köpenhamn – Marrakech och Agadir - Köpenhamn.
Frukost och middag i Guelmine
Alla transporter.
Svensk reseledare.
Utförlig förhandsinformation och checklista.
Dricks till guider och chaufförer.

Tillkommer:
Enkelrumstillägg: 1 500 kr (för den som så önskar).
Kostnader för övrig mat (fältluncher) och middag i Agadir och Marrakesh.

Anmälan:
Du anmäler dig till resan direkt hos arrangören, Scanbird ApS. Formulär (på svenska) finns här.
Om du saknar dator kan du ta kontakt med Scanbird på annat sätt (adress nedan) eller ringa till SkOF 040-473703 så hjälper vi dig.

 

Researrangör: Scanbird ApS,
Strandegårdsvej 10, DK-2650 Hvidovre, Danmark. Tel.: 0045 23 42 34 04.

 

Res med SkOF: Extremadura, Spanien 4-11 maj 2014. SLUTSÅLD!

Trappa upp skådandet - i Spanien!

Extremadura i centrala Spanien är världsberömt för sina fina fågelområden. Här finner vi bl.a. Monfragüe nationalpark med den tätaste populationen av rovfåglar i Europa samt fina stäppområden som hyser flyghöns, trappar och skatgök. I bergskedjan Sierra de Gregos når vi sådan höjd att vi ser citronsiska och på saltstäppen norr om Madrid har vi god chans att få se den skygga dupontlärkan!

Vi börjar resan med att köra norrut från Madrid till Sepulveda. Här besöker vi en vacker ravin för att se våra första gamar och på kvällen letar vi efter dupontlärka. Nästa dag börjar vi med att återigen söka efter dupontlärka innan vi fortsätter mot Sierra de Gregos. Vi stannar flera gånger längs vägen och är framme vid lunchtid. Under eftermiddagen skådar vi i omgivningarna och ser bl.a. citronsiska och bergssångare. Nästa morgon gör vi en härlig vandring i bergen och letar efter stentrast, alpkråka, blåhake och iberisk stenbock.

Under eftermiddagen beger vi oss vidare till vårt hotell "Hosperia Monfragüe" där vi kommer att tillbringa de kommande fyra dagarna. Inte långt från hotellet ligger Monfragüe nationalpark där vi börjar vi nästa dag med ett stopp vid den berömda klippan Peña Falcón. Här häckar flera par gåsgam, svart stork och pilgrimsfalk och i området ses även grågam, smutsgam, ormörn och dvärgörn. Andra arter vi kan träffa på här är blåtrast, klippsvala, rostgumpsvala och klippsparv. Längre in i parken har vi god chans att se både hökörn och spanska kejsarörn - två av Europas mest sällsynta rovfågelarter!

Stäppområdet vid Santa Marta de Magasca blir en av resans stora upplevelser. Inom ett begränsat område ses två arter flyghöns samt små- och stortrapp. I buskmarkerna finns skatgök och längs vägen finns holkar uppsatta som hyser blåkråka, rödfalk och minervauggla.
Området runt Monfragüe domineras sten- och korkek där det betar tusentals nötkreatur och får. Här letar vi svartvingad glada som häckar med flera par. En kväll vi kommer vi också, inte långt från vårt hotell, lyssna efter rödhalsad nattskärra.

Under återresan mot Madrid besöker vi Arrocampo Reservoir där vi ser upp till sju hägerarter, purpurhöna, sandtärna och flera arter sångare. Efter övernattning nära flygplatsen tar vi flyget till Köpenhamn nästa morgon

Fågelarter som vi hoppas få se:
Dvärgrördrom, svart stork, gåsgam, grågam, smutsgam, svartvingad glada, ormörn, dvärgörn, hökörn, spansk kejsarörn, rödfalk, sandtärna, purpurhöna, rödvingad vadarsvala, svartbukig och vitbukig flyghöna, småtrapp, stortrapp, skatgök, blek tornseglare, biätare, blåkråka, rostgumpsvala, klippsvala, stentrast, dupontlärka, rödhalsad nattskärra, iberisk varfågel, citronsiska, blåskata, bergssångare, polyglottsångare och provencesångare.

Åter till SkOFs startsida.

Resefakta - Spanien (Extremadura) 4-11 maj 2014.

Dag 1: Flyg Köpenhamn - Madrid och vidare till Sepulveda.
Dag 2: Sepulveda och transport till Sierra de Gregos
Dag 3: Sierra de Gregos och vidare till Monfragüe
Dag 4: Monfragüe Nationalpark
Dag 5: Steppen vid Santa Marta de Magasca
Dag 6: Monroy och sjön
Dag 7. Arrocampo Reservoir och transport till Madrid
Dag 8: Flyg Madrid - Köpenhamn

Reseledare: Björn Malmhagen och Godfried Schreur (lokal guide).
Pris: 13 500 kr inkl. anmälningsavgift. (12–14 deltagare).
Anmälningsavgift: 2 500 kr.

I priset ingår:
Flyg Köpenhamn–Madrid t.o.r.
Logi i dubbelrum på 3- till 5-stjärniga hotell.
All mat fr.o.m. lunch den första dagen t.o.m. frukost den sista dagen.
Alla transporter.
Svensk reseledare.
Lokal guide.
Utförlig förhandsinformation och checklista.

Tillkommer:
Enkelrumstillägg: 1 800 kr (för den som så önskar).
Kostnader för måltidsdryck.

Anmälan:
Du anmäler dig till resan direkt hos arrangören, Scanbird ApS. Formulär (på svenska) finns här.
Om du saknar dator kan du ta kontakt med Scanbird på annat sätt (adress nedan) eller ringa till SkOF 040-473703 så hjälper vi dig.

 

 

 

 

Researrangör: Scanbird ApS,
Strandegårdsvej 10, DK-2650 Hvidovre, Danmark. Tel.: 0045 23 42 34 04.

 

Res med SkOF: Vadehavet - Svart sol 3-5 oktober 2014.

Svart sol

Danmark största natursevärdhet kallas Svart sol och detta fenomen lockar årligen över 40 000 besökare! Svart sol uppstår när 100 000-tals starar samlas inför övernattning i Vadehavets vassar och rovfåglar försöker fånga sig en stare. När stararna försöker undkomma rovfåglarnas attacker visar de upp fantastiska formationer och flygövningar.

Vid sidan om Svart sol ska vi uppleva flera andra fina lokaler som ligger i gränsområdet mellan Danmark och Tyskland. Hela Vadehavet är ett enormt tidvattensområde som sträcker sig från Danmark till Holland och är utsett till ett av Unescos biosfärområden. Här övervintrar miljoner av gäss, änder och vadarfåglar som äter sig feta inför vårens nordflyttning. Vi kommer besöka flera kända lokaler så som Rømø, Ballum Enge, Saltvandssøen, Rudbøl sø i Danmark och Rickelsbüller Koog, Schlüttsiel samt Beltringharder Koog i Tyskland.

Körtiden från Malmö är ca 4 timmar, vilket ger oss 1 hel och 2 halvdagar i Vadehavet. Tempot kommer vara lugnt så att alla kan följa med och hinna uppleva Vadehavet på bästa sätt. Vi kommer bo på ett trevligt strandhotell på den tyska sidan med utsikt över Vadehavet och det kommer finnas lite tid att handla i de billiga gränsbutikerna för de som så önskar.

Fåglar som vi hoppas få se:
Det är först och främst upplevelserna av stora mängder fåglar som gör Vadehavet till ett fågeleldorado. Det är inte ovanligt att se flockar på 75 000 vitkindade gäss,
10 000-tals av simänder, 5 000-10 000 myrspovar, kustsnäppor eller ljungpipare. Flockar med 100 000 kärrsnäppor och upp mot 2 000 skärfläckor samt mängder av brushanar, gravänder, strandskator, småspovar och storspov. Utöver dessa stora samlingar kan även se flera intressanta arter så som skedstork, ägretthäger, nilgås, rördrom, pilgrimsfalk, skäggmes m.m.

Resefakta – Danska/Tyska Vadehavet 3-5 oktober 2014

Reseledare: Björn Malmhagen - klicka på namnet för presentation.
Pris: 4 300 kr inkl. anmälningsavgift. (12–18 deltagare).
Anmälningsavgift: 1 500 kr.

I priset ingår:
Buss med svensk chaufför under hela turen från Malmö.
Logi i dubbelrum på turistklasshotell
Frukost och middag.
Svart sol guide.
Svensk reseledare.
Utförlig förhandsinformation och checklista.

Tillkommer:
Enkelrumstillägg: 600 kr (för den som så önskar).
Kostnader för för lunch och dricka till middagen.

Anmälan:
OBS: Resan är slutsåld!
Du anmäler dig till resan direkt hos arrangören, Scanbird ApS. Formulär (på svenska) finns här.

Om du saknar dator kan du ta kontakt med Scanbird på annat sätt (adress nedan) eller ringa till SkOF 040-473703 så hjälper vi dig.

Researrangör: Scanbird ApS,
Strandegårdsvej 10, DK-2650 Hvidovre, Danmark. Tel.: 0045 23 42 34 04.

Tillbaka till föreg. sida.

Åter till SkOFs startsida.

 

Res med SkOF: Extremadura, Spanien 20-27 april 2015.

Fåglar, orkidéer och kultur

Extremadura i centrala Spanien är världsberömt för sina fina fågelområden. Här finner vi bl.a. Monfragüe nationalpark med den tätaste populationen av rovfåglar i Europa samt fina stäppområden som hyser flyghöns, trappar och skatgök. I bergskedjan Sierra de Gredos når vi sådan höjd att vi bl.a. ser citronsiska och stentrast.

Efter ankomsten till Madrid kör vi direkt till Extremadura, där vi tillbringar de kommande fyra dagarna. Inte långt från hotellet ligger Monfragüe nationalpark där vi börjar nästa dag med ett stopp vid den berömda klippan Peña Falcón. Här häckar flera par gåsgam, svart stork och pilgrimsfalk och i området ses även grågam, smutsgam, ormörn och dvärgörn. Andra arter vi träffar på här är blåtrast, klippsvala, rostgumpsvala och klippsparv. Längre in i parken har vi god chans att se både hökörn och spansk kejsarörn - två av Europas mest sällsynta rovfågelarter!

Stäppområdet vid Santa Marta de Magasca är en av resans stora upplevelser och inom ett begränsat område ses båda arterna flyghöns samt små- och stortrapp. I buskmarkerna ser vi skatgök och längs vägen finns holkar uppsatta som hyser blåkråka, rödfalk och minervauggla.

På väg till Arrocampo gör vi stopp för att titta efter glasögonsångare och provencesångare. Vid Arrocampo ser vi upp till sju hägerarter, svartvingad glada, purpurhöna, sandtärna och flera arter sångare. Inte långt därifrån ligger några mycket fina orkidéfält med upp till tio olika arter och däribland bl.a. fyra arter flugblomster.

Området runt Monfragüe domineras av sten- och korkek där det betar tusentals nötkreatur och får. Här letar vi svartvingad glada som häckar med flera par. En kväll kommer vi också, inte långt från vårt hotell, att lyssna efter rödhalsad nattskärra.

Under vistelsen i Extremadura besöker vi även de två kulturella städerna Cacares og Trujillo. Här kommer vi att få en lokal kulturguide som berättar för oss om de gamla städerna. Inne i städerna är det god chans att se både rödfalk och blek tornseglare.

Därefter är det dags att säga adjö till området kring Monfragüe och vi beger oss mot Sierra de Gredos. Vi stannar flera gånger längs vägen innan vi är framme vid Sierra de Gredos kring lunch. Under eftermiddagen skådar vi i omgivningarna och ser bl.a. citronsiska och bergssångare. Nästa dag gör vi en härlig vandring i bergen och letar efter stentrast, alpkråka, blåhake och iberisk stenbock.
Sista dagen transporterar vi oss tillbaka till Madrid för hemresa.

Fågelarter som vi hoppas få se:
Dvärgrördrom, svart stork, gåsgam, grågam, smutsgam, svartvingad glada, ormörn, dvärgörn, hökörn, spansk kejsarörn, rödfalk, sandtärna, purpurhöna, rödvingad vadarsvala, svartbukig och vitbukig flyghöna, småtrapp, stortrapp, skatgök, blek tornseglare, biätare, blåkråka, rostgumpsvala, klippsvala, stentrast, rödhalsad nattskärra, iberisk varfågel, citronsiska, blåskata, bergssångare, herdesångare, rostsångare, polyglottsångare och provencesångare.

Resefakta - Spanien (Extremadura) 20-27 april 2015.

OBS. RESAN ÄR FULLTECKNAD!.
Dag 1: Flyg Köpenhamn - Madrid och vidare till Extremadura.
Dag 2: Monfragüe Nationalpark
Dag 3: Arrocampo
Dag 4: Steppen vid Santa Marta de Magasca
Dag 5: Monroysjön och Caceres
Dag 6: Transport till Sierra de Gregos
Dag 7. Sierra de Gredos
Dag 8: Sierra de Gredos - Madrid - Köpenhamn

Reseledare: Björn Malmhagen och Godfried Schreur (lokal guide).
Pris: 14 400 kr inkl. anmälningsavgift. (14–18 deltagare).
Anmälningsavgift: 3 000 kr.

I priset ingår:
Flyg Köpenhamn – Madrid (avgång på eftermiddagen).
Logi i dubbelrum på 3- till 4-stjärniga hotell.
All mat från frukost andra dagen till frukost den sista dagen.
Vin till middag några dagar.
Alla transporter.
Svensk reseledare.
Lokal guide.
Utförlig förhandsinformation och checklista.

Tillkommer:
Enkelrumstillägg: 2.000 kr (för den som så önskar).
Dryck till maten.

Anmälan:
Du anmäler dig till resan direkt hos arrangören, Scanbird ApS. Formulär (på svenska) finns här.
Om du saknar dator kan du ta kontakt med Scanbird på annat sätt (adress nedan) eller ringa till SkOF 040-473703 så hjälper vi dig. Efter några dagar får du en faktura från Scanbird med kostnaden för resan. På fakturan anges senaste datum för betalning av anmälningsavgiften samt senaste datum för betalning av återstående del.

 

 

Researrangör: Scanbird ApS,
Strandegårdsvej 10, DK-2650 Hvidovre, Danmark. Tel.: 0045 23 42 34 04.

 

Tillbaka till föreg. sida.

Åter till SkOFs startsida.

 

Res med SkOF: Navarra, norra Spanien 23-30 maj 2015.

Pyrenéerna och stäpperna med lammgam och dupontlärka!

Trots sin ringa storlek har den självstyrande regionen Navarra fantastiska naturområden. Frodiga bergssluttningar med några högre bergstoppar i Pyrenéerna samt breda floddalar i norr som övergår i halvökenområden och slätter i Ebrodalen i söder. Dessa har tydlig känsla av inflytande från Medelhavet - ett område som doftar olivlundar och vingårdar. Ett besök i denna region ger en känsla av att ha upptäckt en väl bevarad hemlighet!

Under denna resa kommer vi bo tre nätter i södra delen och tre nätter i den norra delen av regionen Navarra. På vägen tillbaka till Barcelona har vi en övernattning vid stäppområdena kring Lleida.

Dag 1: Avresa från Köpenhamn till Barcelona vid niotiden. Efter ankomst kör vi direkt till Villafranca i Navarra, där vi tillbringar de tre första dagarna. Vi gör naturligtvis stopp längs vägen och tittar på de fåglar som dyker upp (en bit av sträckan är dock på motorväg och medger således inga stopp).

Dag 2: Under vår första heldag i Navarra besöker vi stäppområdena i den sydliga delen av regionen. Här finner vi ett vackert landskap med halvöken, raviner, klippformationer och platåer skulpterade av erosion. Denna nästan surrealistiska geologi ger oss en spännande kuliss för våra utflykter i området, där stäpperna och slätterna är hem för många fågelarter så som dupontlärka, tjockfot, svartbukig och vitbukig flyghöna, flera arter lärkor (lager-, korttå-, dvärg- kalander- och trädlärka) samt svart- och medelhavsstenskvätta.

Dag 3: Denna dag besöker vi ”Pitillas lagoon”, en av Navarras fågelrikaste sjöar. Här ser vi bl.a. rödhuvad dykand, kohäger, silkeshäger, purpurhäger, purpurhöna, rödhöna, minervauggla, biätare, lagerlärka, svartstare och mycket mer. Vi besöker även några områden där vi har god chans att se bl.a. provencesångare, blåtrast, rödhuvad törnskata, medelhavsstenskvätta, glasögonsångare och stensparv.

Dag 4: Idag ska vi byta hotell och vårt nya hotell ligger i den norra delen av Navarra nära inpå de västliga delarna av Pyrenéerna. På vägen besöker vi ett område som hyser båda arterna flyghöns samt småtrapp. Vi kommer även leta efter stortrapp, men det är en fåtalig och svårt art att få syn på i Navarra. På eftermiddagen besöker vi de vackra Pyrenéerna och får vår första chans att se den imponerande lammgamen. I området ser vi också gåsgam, grågam, alpseglare, klippsvala och rostsångare.

Dag 5: I dag besöker vi Iratiskogen, som ligger upp mot franska gränsen. Här finns bl.a. en isolerad population av vitryggig hackspett (ssp. lilfordi) samt ett urval av typiska lövskogsfåglar. När vi senare når högre höjd i Pyrenéerna ges vi återigen chans att se lammgam, stentrast, citronsiska och klippsparv.

Dag 6: Idag besöker vi Roncaldalen i Pyrenéerna. Återigen ser vi enastående landskap och vi har igen chans på fina obsar av lammgam, gåsgam, kungsörn, vitryggig hackspett, vattenpiplärka, ringtrast, alpjärnsparv, alpkråka, alpkaja och citronsiska.

Dag 7: Idag lämnar vi Pyrenéerna och kör mot Lleida i Katalonien. På vägen stannar vi i den otroligt vackra Sierra de Guara National Park, som är ett isolerat bergsmassiv nära staden Huesca. Här kan vi se hökörn, svart stenskvätta, sammetshätta och provencesångare samt diverse arter som vi eventuellt skulle ha missat Pyrenéerna (inklusive lammgam).

Dag 8: Tidigt på morgonen besöker vi stäppområdena som ligger utanför Lleida. Här ser vi småtrapp, ängshök, blåkråka, skatgök, tjockfot och flera arter lärkor. På eftermiddagen flyger vi från Barcelona till Köpenhamn, där vi räknar med att landa vid 20-tiden.

Resefakta - Norra Spanien (Navarra) 23-30 maj 2015.

Dag 1: Köpenhamn – Barcelona – Villafranca (Navarra)
Dag 2: Navarra steppområden (Bardenas Reales Nature Park)
Dag 3: Pitillas lagoon och centrala Navarra
Dag 4: Ujué bergen, Lumbier och Arbaiun Gorges
Dag 5: Transport till Ecay och Irati Forest area (västliga Pyrenéerna)
Dag 6: Roncal valley (västliga Pyrenéerna)
Dag 7: Sierra de Guara och transport till Lleida
Dag 8: Lleida slättområde - Barcelona - Köpenhamn

Reseledare: Björn Malmhagen och Gorka Gorospe (lokal guide).
Pris: 14 600 kr inkl. anmälningsavgift. (12–14 deltagare).
Anmälningsavgift: 3 500 kr.

 I priset ingår:
Flyg Köpenhamn – Barcelona.
Logi i dubbelrum på 2- till 4-stjärniga hotell.
Transport i minbuss. Guiderna kör.
All mat från middag den första dagen till
frukost den sista dagen.
Vin till middag några dagar.
Alla transporter.
Svensk reseledare.
Lokal guide.
Utförlig förhandsinformation och checklista.

Tillkommer:
Enkelrumstillägg: 2 000 kr (för den som så önskar).
Dryck till maten.
Dricks till lokal spansk guide.

Anmälan:
Du anmäler dig till resan direkt hos arrangören, Scanbird ApS. Formulär (på svenska) finns här.
Om du saknar dator kan du ta kontakt med Scanbird på annat sätt (adress nedan) eller ringa till SkOF 040-473703 så hjälper vi dig.
Efter några dagar får du en faktura från Scanbird med kostnaden för resan. På fakturan anges senaste datum för betalning av anmälningsavgiften samt senaste datum för betalning av återstående del.

Fågelarter vi hoppas få se:
Rödhuvad dykand, silkeshäger, purpurhäger lammgam, gåsgam, smutsgam, ormörn, dvärgörn, hökörn, purpurhöna, rödvingad vadarsvala, svartbukig och vitbukig flyghöna, småtrapp, skatgök, vitryggig hackspett (ssp. lilfordi), blek tornseglare, biätare, blåkråka, rostgumpsvala, klippsvala, stentrast, dvärglärka, dupontlärka, lagerlärka, svart stenskvätta, medelhavsstenskvätta, citronsiska, bergssångare, herdesångare, rostsångare, polyglottsångare, provencesångare, alpjärnsparv, alpkråka, alpkaja och stensparv.

Läs mer om Navarras fågellokaler här!

Researrangör: Scanbird ApS,
Strandegårdsvej 10, DK-2650 Hvidovre, Danmark. Tel.: 0045 23 42 34 04.

 

Tillbaka till föreg. sida.

Åter till SkOFs startsida.

 

 

Res med SkOF: Extremadura, Spanien 26 april-3 maj 2016. FULLTECKNAD

Fåglar, orkidéer och kultur

Extremadura i centrala Spanien är världsberömt för sina fina fågelområden. Här finner vi bl.a. Monfragüe nationalpark med den tätaste populationen av rovfåglar i Europa samt fina stäppområden som hyser flyghöns, trappar och skatgök. I bergskedjan Sierra de Gredos når vi sådan höjd att vi bl.a. ser citronsiska och stentrast.

Efter ankomsten till Madrid kör vi direkt till Extremadura, där vi tillbringar de kommande fyra dagarna. Inte långt från hotellet ligger Monfragüe nationalpark där vi börjar nästa dag med ett stopp vid den berömda klippan Peña Falcón. Här häckar flera par gåsgam, svart stork och pilgrimsfalk och i området ses även grågam, smutsgam, ormörn och dvärgörn. Andra arter vi träffar på här är blåtrast, klippsvala, rostgumpsvala och klippsparv. Längre in i parken har vi god chans att se både hökörn och spansk kejsarörn - två av Europas mest sällsynta rovfågelarter!

Stäppområdet vid Santa Marta de Magasca är en av resans stora upplevelser och inom ett begränsat område ses båda arterna flyghöns samt små- och stortrapp. I buskmarkerna ser vi skatgök och längs vägen finns holkar uppsatta som hyser blåkråka, rödfalk och minervauggla.

På väg till Arrocampo gör vi stopp för att titta efter glasögonsångare och provencesångare. Vid Arrocampo ser vi upp till sju hägerarter, svartvingad glada, purpurhöna, sandtärna och flera arter sångare. Inte långt därifrån ligger några mycket fina orkidéfält med upp till tio olika arter och däribland bl.a. fyra arter flugblomster.

Området runt Monfragüe domineras av sten- och korkek där det betar tusentals nötkreatur och får. Här letar vi svartvingad glada som häckar med flera par. En kväll kommer vi också, inte långt från vårt hotell, att lyssna efter rödhalsad nattskärra.

Under vistelsen i Extremadura besöker vi även de två kulturella städerna Cacares og Trujillo. Här kommer vi att få en lokal kulturguide som berättar för oss om de gamla städerna. Inne i städerna är det god chans att se både rödfalk och blek tornseglare.

Därefter är det dags att säga adjö till området kring Monfragüe och vi beger oss mot Sierra de Gredos. Vi stannar flera gånger längs vägen innan vi är framme vid Sierra de Gredos kring lunch. Under eftermiddagen skådar vi i omgivningarna och ser bl.a. citronsiska och bergssångare. Nästa dag gör vi en härlig vandring i bergen och letar efter stentrast, alpkråka, blåhake och iberisk stenbock.
Sista dagen transporterar vi oss tillbaka till Madrid för hemresa.

Fågelarter som vi hoppas få se:
Dvärgrördrom, svart stork, gåsgam, grågam, smutsgam, svartvingad glada, ormörn, dvärgörn, hökörn, spansk kejsarörn, rödfalk, sandtärna, purpurhöna, rödvingad vadarsvala, svartbukig och vitbukig flyghöna, småtrapp, stortrapp, skatgök, blek tornseglare, biätare, blåkråka, rostgumpsvala, klippsvala, stentrast, rödhalsad nattskärra, iberisk varfågel, citronsiska, blåskata, bergssångare, herdesångare, rostsångare, polyglottsångare och provencesångare.

 

Resefakta - Spanien (Extremadura) 26 april-3 maj 2016.

Dag 1: Flyg Köpenhamn - Madrid och vidare till Extremadura.
Dag 2: Monfragüe Nationalpark
Dag 3: Arrocampo
Dag 4: Steppen vid Santa Marta de Magasca
Dag 5: Monroysjön och Caceres
Dag 6: Transport till Sierra de Gregos
Dag 7. Sierra de Gredos
Dag 8: Sierra de Gredos - Madrid - Köpenhamn

Reseledare: Björn Malmhagen och Godfried Schreur (lokal guide).
Pris: 15 000 kr inkl. anmälningsavgift. (14–18 deltagare).
Anmälningsavgift: 3 000 kr.

I priset ingår:
Flyg Köpenhamn – Madrid (avgång på eftermiddagen).
Logi i dubbelrum på 3- till 4-stjärniga hotell.
All mat från frukost andra dagen till frukost den sista dagen.
Vin till middag några dagar.
Alla transporter.
Svensk reseledare.
Lokal guide.
Utförlig förhandsinformation och checklista.

Tillkommer:
Enkelrumstillägg: 2 200 kr (för den som så önskar).
Dryck till maten.

Anmälan:
Du anmäler dig till resan direkt hos arrangören, Scanbird ApS. Formulär (på svenska) finns här.
Om du saknar dator kan du ta kontakt med Scanbird på annat sätt (adress nedan) eller ringa till SkOF 040-473703 så hjälper vi dig. Efter några dagar får du en faktura från Scanbird med kostnaden för resan. På fakturan anges senaste datum för betalning av anmälningsavgiften samt senaste datum för betalning av återstående del.

 

 

Researrangör: Scanbird ApS,
Strandegårdsvej 10, DK-2650 Hvidovre, Danmark. Tel.: 0045 23 42 34 04.

 

Tillbaka till föreg. sida.

Åter till SkOFs startsida.

 

Res med SkOF: Bulgarien 28 maj-4 juni 2016. EN LEDIG PLATS KVAR!

Fåglar vi hoppas få se på resan.

Bulgarien är ett av Europas mest fågelrika länder. På den här vårresan kommer vi att fokusera dels på de vackra bergen i söder, vilka gränsar till såväl Grekland som Turkiet, dels på de spännande våtmarksområdena kring Burgas vid Svarta havet.

Murkryparen blir en av resans huvudattraktioner. Den vackra och dramatiska Trigrad-klyftan är Europas säkraste lokal för arten, med 4–7 häckande par.

Den torrare delen av bergen är gamarnas domäner och vi kommer besöka ett ställe där man utfodrar gamar. Såväl grågam som gåsgam brukar ses vid åtlarna.

Inte långt från den turkiska gränsen kommer vi att besöka ett område där vi hoppas få se masktörnskata, olivsångare och isabellastenskvätta. Kring Burgas kommer vi att leta efter både vit- och krushuvad pelikan, olika arter hägrar samt mängder av vadarfåglar, som rastar innan de sträcker vidare norrut.

Under resan hoppas vi få se ca 200 fågelarter. Förutom de redan nämnda finns det även chans på t. ex. vitögd dykand, berghöna, dvärgskarv, bronsibis, kejsarörn, örnvråk, balkanhök, rödvingad vadarsvala, tjockfot, dammsnäppa, skatgök, kalanderlärka, mäster-, ek-, balkan- och rödstrupig sångare, balkanflugsnappare, balkanmes, klippnötväcka samt häck-, klipp-, svarthuvad och spansk sparv.

Väder: Mest soligt och varmt, uppemot +25° C.  Morgnar och kvällar kan vara kyliga, ner till +5° C. Nederbörd kan förekomma men oftast i små mängder.

Hämta detaljerat program för resan.

Åter till SkOFs startsida.

 

Resefakta - Bulgarien 28 maj-4 juni 2016.

Reseledare: Björn Malmhagen.

Pris: 13 750 kr inkl. anmälningsavgift. (10–15 deltagare).
Anmälningsavgift: 2 700 kr.

I priset ingår:
Flyg Köpenhamn – Burgas.
Logi i dubbelrum på turistklasshotell.
Helpension.
Alla transporter.
Svensk reseledare.
Lokal guide.
Utförlig förhandsinformation och checklista.

Tillkommer:
Enkelrumstillägg: 2 200 kr (för den som så önskar).
Måltidsdryck, hotelldricks, dricks till guider och chaufförer.

Anmälan:
Du anmäler dig till resan direkt hos arrangören, Scanbird ApS. Formulär (på svenska) finns här.
Om du saknar dator kan du ta kontakt med Scanbird på annat sätt (adress nedan) eller ringa till SkOF 040-473703 så hjälper vi dig.

Efter några dagar får du en en faktura med kostnaden för resan. På fakturan anges senaste datum för betalning av anmälningsavgiften och senaste datum för betalning av återstoden.

Teknisk arrangör: Scanbird Bird and Wildlife Tours.

 

Res med SkOF och Scanbird: Rügen, Tyskland 15-18 oktober 2016

Hämta detaljerat program för resan här! (pdf)

Natur och kultur i höstfärger

Med tranor, rovfåglar och gäss – stämningsfulla kulturpärlor - historiska Arkona – vacker natur med stora laguner - "Bodden" med mängder av fåglar som rastar - vita kritklippor i höstfärger - långa sandstränder öde från sommarens turistliv - och till allt detta ett trevligt fyrstjärnigt hotell med god mat!.

Dag 1: Vi lämnar Malmö med vår buss och åker till Trelleborg. Färjeresan från Trelleborg till Sassnitz på Rügen tar fyra timmar och den sista biten får vi fin utsikt mot Stubbenkammers vita kritklippor. Från Sassnitz kör vi till den trevliga huvudorten Bergen mitt på ön. Här inkvarterar vi oss på Parkhotel Rügen, där vi bor bekvämt i direkt anslutning till, som hotellnamnet antyder, en liten park. Under eftermiddagen gör vi en tur till den fågelrika sjön Nonnensee. Med lite tur ser vi där resans första ägretthägrar. Efter detta besöker vi ön Ummannz med sina öppna ängar och fält och tranor på väg in till övernattning. Vi ser även mängder med svanar, gäss, änder, tofsvipor och bland rovfåglarna ser vi havsörnar som jagar i området. Tranorna väntas bli stora upplevelsen: Det kan vara upp till 60 000 som rastar samtidigt och som kan upplevas på nära håll! Ett imponerande skådespel!

Dag 2: Denna dag åker vi till de östliga och nordliga delarna av Rügen. Bl.a. besöker vi den tyska motsvarigheten till Møns Klint, nämligen Stubbenkammer, som är en av Tysklands största turistattraktioner. De högsta klipporna når här en imponerande höjd på 117 m.ö.h., vilket ger ett riktigt sug i magen när man blickar ut över kanten. Vi spanar härifrån ut över havet och ser en del lommar samt noterar insträckande fåglar. I området häckar pilgrimsfalk, som alltid finns i närheten. Dessutom finns här ett modernt ekomuseum och i anslutning till detta ska vi också njuta av den fina bokskogen som är ett Världsarv och nu visar sig i sina bästa höstfärger.
Dagens sista stopp gör vi vid Kap Arkona, som har mycket vacker natur med många små pittoreska byar. På udden av Arkona ligger borgen med samma namn vilken byggdes på 800-talet. Efter hemkomsten till hotellet är det möjligt att göra ännu en tidig kvällsutflykt till Ummanz för att uppleva tranövernattningen.

Dag 3: Vi börjar dagen med att besöka den nya tranutfodringsplatsen vid Günz. Utöver tranor ser vi flera arter gäss (inkl. båda raserna av sädgås), svanar m.m. Det finns sedan tid för en promenad längs stranden vid Darss. Dessa vidsträckta yttersta Östersjöängar lockar till sig många olika fågelarter som födosöker här  innan flyttningen fortsätter mot sydväst. Stora mängder vitkindade gäss och bläsgäss ses samt mängder av olika änder – området drar också till sig jagande rovfåglar. Dagen avslutas ut mot Gross Kirr med tranövernattning. Med rätt väderförutsättningar kan detta bli resans höjdpunkt och en riktig show med ett myller av fåglar i solnedgången vid bron nära den lilla ön Grosse Kirr.

Dag 4: På resans sista dag bekantar vi oss med Rügens runda moränlandskap ner mot de stora havsvikarna med lundar, åkrar och vägar med många vackra alléer. Vi börjar dagen i det sydostligaste hörnet på Zudar-halvön. Från halvön är det en vacker utsikt över fågelrika Schoritzer Wiek, där vi se stora mängder gäss, änder och andra sjöfåglar samt säkert några havsörnar. Från färjeläget till fastlandet kan det ibland vara ett fint fågelsträck genom smala sundet och det finns goda chanser att se eleganta dvärgmåsar dansa förbi på riktigt fint håll.
Dagen avslutas med färjeavgång från Sassnitz under eftermiddagen. Under den första delen av resan får vi en sista vy av de imponerande kritklipporna runt Königsstuhl. Resan fortsätter sedan tillbaka till Trelleborg och vidare till Malmö.

 

Resefakta - Rügen 15-18 oktober 2016

Reseledare: Björn Malmhagen.

Pris: 5 900 kr inkl. anmälningsavgift. (15–20 deltagare).
Anmälningsavgift: 2 000 kr.

I priset ingår:
Busstransport under hela resan.
Del i dubbelrum Parkhotel Rügen.
Tre rätters kvällsmeny på Parkhotel Rügen (3 dagar).
Frukost på Parkhotel Rügen (3 dagar).
Lunchpaket dag 2, 3 och 4.
Scanbird Fågelguide (Björn Malmhagen).
Avgift till Resegarantifonden.

Tillkommer:
Enkelrumstillägg: 800 kr (för den som så önskar).
Lunch första dagen, middag sista dagen samt dryck till måltiderna. Lunch första dagen tar man själv med eller köper på färjan.
 

Anmälan:
Du anmäler dig till resan direkt hos arrangören, Scanbird ApS. Formulär (på svenska) finns här.
Om du saknar dator kan du ta kontakt med Scanbird på annat sätt (adress nedan) eller ringa till SkOF 040-473703 så hjälper vi dig.

Efter några dagar får du en en faktura med kostnaden för resan. På fakturan anges senaste datum för betalning av anmälningsavgiften och senaste datum för betalning av återstoden.

 

Ytterligare information:
Ungefär 2 månader innan resan får deltagarna ett mail med praktisk information så som tider, mötesplats och vad som ska tas med.

 

Avbeställning
Avbeställning ska ske skriftligt (via e-post) till Scanbird.
Upp till 45 dagar före resan återbetalar Scanbird 2 000 kr per person (anmälningsavgiften).
45 – 30 dagar före resan återbetalar Scanbird 50% av resans totalpris.
Vid avbeställning mindre än 30 dagar före avresan sker ingen återbetalning.
 

 

Teknisk arrangör: Scanbird Bird and Wildlife Tours.

 

Åter till SkOFs startsida.

 

Res med SkOF och Scanbird: Cypern 27 mars-3 april 2017

Hämta detaljerat program för resan här! (pdf)

Natur och kultur i vårlig fägring

Cypern ligger i östra Medelhavet och är den tredje största medelhavsön. Ön blev efter den turkiska invasionen 1974 delad i två delar - i norr den turkiska delen och i söder den del vi idag känner som landet Cypern. Det är också den södra delen vi kommer koncentrera oss på under denna resa.

Landet är hem för en rad olika naturområden. Längs kusten finns både klippor och kritvita sandstränder, på flera ställen på ön finns saliner och mitt på ön bergsområden där Olympusberget med sina 1952 m ö.h. är det högsta.
Vi har valt att lägga den här resan i månadsskiftet mars/april när vårflyttningen är på topp. Cyperns placering mellan Afrika och Turkiet gör att stora mängder flyttfåglar träffar öns västkust på väg norrut. Här kan vi se massor av hägrar, vadarfåglar och tärnor i våtmarkerna. Området kring fyren, nära vårt hotell i Paphos, är känt för sina nedfall av småfåglar under sträcktid.

 

 

Resefakta - Cypern 27 mars-3 april 2017

Reseledare: Björn Malmhagen

Pris: 13 900 kr i delat dubbelrum. Enkelrumstillägg: 2 200 kr. 
Anmälningsavgift: 2 800 kr.

I priset ingår:
• Alla transporter
• 7 nätter på hotell
• Frukost 7 dagar
• Lunch 7 dagar (matpaket)
• Middag 5 dagar

Tillkommer:
• Middag i Larnaca
• Dryck till alla måltider
• Dricks till chaufför

Cypern är en typisk engelsk charterdestination och maten serveras ofta som buffé och är således inte alltid den största gastronomiska upplevelsen.

Anmälan:
Du anmäler dig till resan direkt hos arrangören, Scanbird ApS. Formulär (på svenska) finns här.
Om du saknar dator kan du ta kontakt med Scanbird på annat sätt (adress nedan) eller ringa till SkOF 040-473703 så hjälper vi dig.

Efter några dagar får du en en faktura med kostnaden för resan. På fakturan anges senaste datum för betalning av anmälningsavgiften och
senaste datum för betalning av återstoden.

 

Ytterligare information:
Ungefär 2 månader innan resan får deltagarna ett mail med praktisk information så som tider, mötesplats och vad som ska tas med.

 

Avbokning
Avbokning skall ske skriftligen till Scanbird och helst med e-post.
a. Om avbeställning sker tidigare än 60 dagar före avresan mot erläggande av en kostnad motsvarande anmälningsavgiften.
b. Om avbeställningen sker därefter men tidigare än 30 dagar före avresan, mot erläggande av en kostnad motsvarande 50 % av resans pris.
c. Om du avbeställer senare än en månad före avresan sker ingen återbetalning.

 

Teknisk arrangör: Scanbird Bird and Wildlife Tours
Strandegårdsvej 10, DK-2650 Hvidovre, Danmark. Tel.: 0045 23 42 34 04.

 

Åter till SkOFs startsida.

 

Res med SkOF och Scanbird: Rumänien med Donaudeltat, 26 maj-2 juni 2017

Hämta detaljerat program för resan här! (pdf)

Upplev Donaudeltats natur och fågelliv

Donau - ja bara det ordet leder omedelbart tankarna till Johan Strauss berömda vals ”An der schönen blauen Donau”. Donau, som flyter genom Wien och Budapest, fortsätter genom Bulgarien och vidare till Rumänien. där den bildar ett stort delta vid utloppet i Svarta havet.

Under tre dagar kommer vi att segla runt i deltat, vilket nästan är lika stort som halva Skåne. Ett naturparadis för fåglar och andra djur. Här finns några av Europas största häckningskolonier av flera hägerarter. finns. Vit pelikan häckar med tusentals par, den överlägset största av få häckningslokaler för arten i Europa.

Vi ska även göra tre fina bussturer i områden runt deltat. Här upplever vi en annan typ av landskap samt tittar efter orkidéer och besöker olika kulturella attraktioner.
Fantastiska upplevelser väntar både ornitologen, naturmänniskan och fotografen.

 

 

 

Resefakta - Rumänien 26 maj-2 juni 2017.

Reseledare: Tommy Holmgren och lokal guide.
Pris: 16 500 kr i delat dubbelrum. Enkelrumstillägg: 2 100 kr.
Anmälningsavgift 3 500 kr.

I priset ingår:
• Alla transporter - flyg från Köpenhamn och egen buss och båt i Rumänien.
• 7 nätter på hotel eller pensionat
• All mat från middag första dagen till frukost sista dagen.
• Lokal naturguide
• Fågel/naturguide från Scanbird

Tillkommer:
Dryck till alla måltider, eventuell dricks samt övriga personliga inköp

Anmälan:
Du anmäler dig till resan direkt hos arrangören, Scanbird ApS. Formulär (på svenska) finns här.
Om du saknar dator kan du ta kontakt med Scanbird på annat sätt (adress nedan) eller ringa till SkOF 040-473703 så hjälper vi dig. Efter några dagar får du en faktura från Scanbird med kostnaden för resan. På fakturan anges senaste datum för betalning av anmälningsavgiften samt senaste datum för betalning av återstoden.

Ytterligare information:
Ungefär 2 månader innan resan får deltagarna ett mail med praktisk information så som tider, mötesplats och vad som ska tas med.

Avbokning
Avbokning skall ske skriftligen till Scanbird och helst med e-post.
a. Om avbeställning sker tidigare än 60 dagar före avresan mot erläggande av en kostnad motsvarande anmälningsavgiften.
b. Om avbeställningen sker därefter men tidigare än 30 dagar före avresan, mot erläggande av en kostnad motsvarande 50 % av resans pris.
c. Om du avbeställer senare än en månad före avresan sker ingen återbetalning.

Se även programmet sid. 7

Researrangör: Scanbird ApS,
Strandegårdsvej 10, DK-2650 Hvidovre, Danmark. Tel.: 0045 23 42 34 04.

 

Åter till SkOFs startsida.