Senaste 4 nyheterna
24 juli 2014
Måndagen den 21 juli blev lite extra bra för Emil Lundahl

29 november 2012
Massrörelse av tallbitar i mellersta delarna av landet. Hur kan de åldersbestämmas?

7 november 2012
Ålder och kön av nunnestenskvättan i Adlersro.

4 november 2012
Den 18 oktober sågs en blek tornseglare på Kullen. Varför var det en sådan?

Blek tornseglare på Kullen |4 november 2012
I några dagar hade observationer gjorts av en tornseglare vid Kullen, som det troddes. Den 18 oktober kom Mårten Müller vid niotiden på morgonen och träffade Alf Pettersson, Lars-Göte Nilsson och Bengt Andersson vid "gubbhyllan". En timme tidigare hade de sett seglaren och reagerat på att den var rätt ljus och brun och misstänkte att det kunde röra sig om en blek tornseglare. Nästan med en gång dök seglaren upp och drog nära klipporna på nordsidan så Mårten flyttade sig till de yttre klipporna och började skjuta loss med kameran! Samtidigt ringde han Hans Larsson och förvarnade om att en blek tornseglare kunde vara på gång. Efter att ha skickat några bilder till Hans fick de tummen upp, varpå han (och en stor mängd andra skådare) drog dit som skott! Fågeln höll sig kvar hela dagen och kunde ibland ses på nära håll.

Det var hur, nu kan man ju undra varför? Varför var fågeln en blek tornseglare?

Under året genomförde Rk en total revidering av bleka tornseglare, de tidigare 20 godkända fynden blev åtta. Information om det samt en otroligt bra bestämningsartikel av Hans Larsson och Mars Wallin hittas i senaste numret av Vår Fågelvärld. Har du inte läst artikeln, gör det. Har du inte tidningen, skaffa den!

Strax efter att artikeln publicerats hittades den 4 november en blek tornseglare på Kullen, passande! Om den godkänns innebär det skånes fjärde fynd. Glädjande för många stannade den hela dagen och gav bra obsar. Om nu tolv av de tidigare godkände fynder underkänts, hur vet vi då att detta var en blek tornseglare? Vi hör efter vad Hans Larsson, delförfattare till artikeln, säger!

Här är några bilder på den juvenila bleka tornseglaren från Kullen igår eftermiddag. Ljuset var mest dystert så det krävdes att den kom rätt nära för att den inte bara skulle se helmörk ut i kikaren. Jämför dräktdetaljerna med inklippt juvenil vanlig tornseglare (från Falsterbo i augusti).

Viktigast är nog skillnaderna i ansiktet där den vanliga visar en distinkt avsatt vit "front" i god kontrast mot t ex mörk kind vilket ger ett tydligt "tvådelat" ansikte. Den bleka har ett mer jämnfärgat huvud där den distinkta blåtireliknande ögontrakten är det som är utmärkande - detta var den dräktdetalj som kunde ses även på längre obsavstånd. Däremot får man nästan anstränga sig för att urskilja strupfläcken i det ljusare ansiktet. Märk den svagare kontrasten mellan kind och tygel.


Bleka tornseglaren till vänster, tornseglare till höger. Foto: Hans Larsson


Bleka tornseglaren till vänster, tornseglare till höger. Foto: Hans Larsson


Bleka tornseglaren till vänster, tornseglare till höger. Foto: Hans Larsson


Bleka tornseglaren till vänster, tornseglare till höger. Foto: Hans Larsson


Bleka tornseglaren till vänster, tornseglare till höger. Foto: Hans Larsson

Den andra viktiga detaljen är undre vingtäckarna, där den vanliga har ett brett och skarpt avtecknat mörkt täckarfält bestående av mindre och mellersta täckare - hos den bleka är gränsen mot större täckarna mer utsuddad tack vare att de mellersta täckarna ljusnar gradvis utåt.


Bleka tornseglaren till vänster, tornseglare till höger. Foto: Hans Larsson

I stora drag kan man säga att blek tornseglare har en mer utsmetad teckning med mjuka övergångar mellan ljust och mörkt medan vanlig tornseglare är mer kontrastrikt tecknad med skarpare övergångar. Bonuskaraktärer som ses hos kullenfågeln är en något större näbb och bredare hand samt kortare akter än vanlig tornseglare.

Hans Larsson