Berguvstips

Under vinterhalvåret rekommenderar vi två sätt att njuta av uvarna. Notera dock att du kan få göra flera besök på lokalen för att säkert lyckas få se uvarna så här i början på säsongen.

1) Under morgon och förmiddag i medljus. Spana med kikare från obsplatserna mot berget i sydväst och väst.

2) I skymningen i motljus. Spana av berget enligt ovan tills det blir för mörkt. Avvakta sedan att hanen börjar ropa. Ofta flyger både honan och hanen upp och sätter sig i siluett mot den rodnande kvällshimlen. De väljer då ofta att sitta en stund på den horisontella vattenledningen på västra sidan av brottet, på kraftstolpar med transformatorer eller på de högsta punkterna på byggnaderna. Därefter försvinner de ut på jakt i natt mörkret.

 

Berguvarna kan stundtals vara svåra att se. I skymningen innan de flyger ut för nattens jakt har de oftast för vana att sätta sig på de högsta sittplatserna vid fabriksbyggnaderna. Vid punkt 1 i bilden står en transformator på dubbelstolpar - en klar favorit. Se närbild för detaljer. Vid punkt 2 finns det ett otal bra sittplatser, så det är bara att spana

 

Uvarna har under vintern ofta suttit i en diagonal spricka i bergväggen i sydväst. Fortfarande kan man, då och då, se en eller båda uvarna sitta i sprickan på dagen. Bäst ser man på förmiddagen. På eftermiddagen blir det ett besvärande motljus.

 

Uvarna kan sitta var som helst i brottet och vara mycket svåra att upptäcka. Oftast sitter de dock helt öppet, så det gäller bara att ha tur och få syn på dem. På bilden, som är tagen 6 mars 2004, sitter uvhanen cirka 300 m bort och är svår att hitta utan tubkikare. Har man väl hittat den går det bra att se den med vanlig handkikare.